Recepti - Salate

30 listopada 2008

Koktel salata

Sastojci: 1 glavica zelene
salate
4 jaja
4 žlice kečapa
5 dag zimske salate
2 kriške toplog sira
sol
papar
1 žlica senfa
1 krastavac
1/2 čaše jogurta

Priprema salate: Jaja skuhate u tvrdo. Krastavac operite i narežite na kolutove, posolite i pustite da malo ostoji. U međuvremenu očistite i operite salatu. Uz rub staklene zdjele složite nekoliko listova salate, dodajte tvrdo kuhano jaje izreženo na četri dijela, narezani sir i krastavac, te salamu izrezanu na tanje kolutove. Do posluživanja držite na hladnom. Miješavinom kečapa, senfa, jogurta, soli i papra prelijte koktel salatu. Tu mješavinu možete poslužiti i u posebnoj zdjeli.

Bečka salata od kumpira

Sastoci: 50 dag krumpira
4 kobasice
2 jaja
2 kisela krastavca
2 glavice crvenog luka
1 dl vode
sol
papar
senf
ulje
ocat
rajčice i zelena
salata za ukras

Priprema salate: Krumpir skuhajte, oljuštite ga i dok je topao izrežite na kolutove. Jaja skuhajte na tvrdo, oljuštite ih i narežite na kocke. Kobasice izrežite na kolutiće. Crveni luk nasjeckajte, prokuhajte ga s octom i vodom i izlijte po krumpiru i kobasicama. Senf i ulje dobro izmiješajte i prelijte po salati. Ovako pripremjenu salatu ostavite malo da odstoji. Ukrasite je kriškama rajčica i listova zelene salate.

Francuska salata

Sastojci: 4 krumpira
3-4 mrkve
2 kisela krastavca
1 celer
1 šalica bijelog graha
1-2 jabuke
nekoliko slanih srdela (Inćuna)
majoneza

Priprema salate: Sve vrste povrća posebno skuhajte. Na kockice narežite kumpir, celer i mrkvu. Grah samo dobro ocijedite. Jabuke operite, ogulite i naribajte. Pripremljene namirnice dobro izmiješajte, dodajte slane srdele (Inćuni) i sve zajedno prelijte gotovom majonezom. Ova se salata može ukrasiti listovima zelene salate, koju složite uz rub zdjele a odozgo je pospite nasjeckanim peršunovim lišćem. Pripremjenu salatu do upotrebe držite u hladnjaku.